Justitieminister Beatrice Ask (M) och Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Foto: Yvonne Åsell/Janerik Henriksson/Scanpix

Beatrice Ask: Föranleder särskild granskning

1:35 min

Justitieminister Beatrice Ask tycker att det nu är viktigt att se till att något liknande som fallet Sture Bergwall inte händer igen och att det alltid måste finnas någon som i praktiken tar den misstänktes perspektiv.

– Det här är ju principiellt otroligt viktigt att fundera över hur det ska hanteras därför att det är viktigt att man också belyser frågor som talar emot ett erkännande på ett tydligt sätt. Så här finns det, både i utredningsarbete och i processen som helhet anledning att pröva olika perspektiv och se hur det egentligen ska se ut, säger justitieminister Beatrice Ask

Vad kommer regeringen att göra för att säkerställa rättssäkerheten i fortsättnigen utifrån det som hänt här?

– Ja de här ärendena föranleder regeringen att göra en särskild granskning. Vi arbetar med direktiv för det och kommer att tillsätta ett sånt arbete. De ska titta på två saker, det ena är hur har rättsväsende och vården samarbetet i de här ärendena och det andra är, finns det strukturella problem och annat som är orsak till att det kan ha blivit så här fel och i så fall, vilka åtgärder vi behöver vidta.

Regeringen har fått kritik av oppositionen tidigare för att den inte redan har tillsatt en utredning. Nu dröjer det ytterligare ett tag. Varför då?

– Det rimliga är faktiskt att alla de här ärendena som rör Sture Bergwall eller Thomas Quick är hanterade innan man tillsätter ett arbete. Annars är risken stor att man missar något som är centralt. Det viktiga är också att respektive myndighet nu drar lärdom och går igenom på vilket sätt de har agerat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista