Anhöriga kräver skadestånd

1:18 min

Förra året friades Sture Bergwall från mordet på 11-årige Johan Asplund. Johans pappa Björn Asplund säger nu att familjen kommer att utkräva skadestånd från staten för de fel som begåtts i samband med deras fall.

– Vi har påtalat de felaktigheter som pågått och anmält det till Riksåklagaren, justitieombudsmannen, justitiekanslern. Samtliga har svarat oss att domsluten har varit korrekta och utomordentligt välgrundade. Nu visar det sig att så är det inte alls. Det kan inte vara så att i mellanmjölkens lagomland aldrig någon ställs till svars för de grava misstag som begås.

Frågor om skadestånd från staten hanteras i Sverige i första hand av justitiekanslern. Där säger man idag att juridiken kring det här är komplicerad och att det är omöjligt att på förhand svara på om anhöriga till brottsoffren i Thomas Quick-fallet har rätt till skadestånd eller inte.

Men Björn Asplund säger att om staten inte självmant tar ansvar för de fel som begåtts och ger dem upprättelse, så kan de tänka sig gå mycket längre än till justitiekanslern.

– Jag ser framför mig en procedur som slutar i Europadomstolen eller något liknande organ.