M23 rebeller i Kongo. Foto: Jerome Delay/Scanpix.

FN hotar att anfalla

Sexuella våldet har ökat
1:33 min

I östra Kongo hotar nu FN-styrkan på plats att ingripa med militära medel om inte rebellgruppen M23 i lämnar in alla sina vapen senast i morgon. Över en miljon människor i staden Goma med omnejd lever sedan förra hösten med ständiga hot från M23-rebellerna.

Det är en relativt ny beväpnad FN-styrka med omkring 3 000 soldater som nu hotar ingripa med sina vapen om inte M23-rebellerna ger upp och lägger ner den väpnade kampen. FN-styrkor brukar för det mesta bara använda sina vapen för att försvara sig, mera sällan för gå till anfall, men här kommer FN alltså att attackera dom rebeller som inte lyder uppmaningen. Klockan fyra i morgon eftermiddag går tidsfristen ut.

M23 består huvudsakligen av revolterande soldater som lämnat Kongos reguljära armé. Namnet M23 har sitt ursprung i ett datum, den 23 mars, då ett fredsavtal slöts vars uppföljning soldaterna var missnöjda med. Och i november tog rebellerna kontrollen över Goma med omnejd.

Grannlandet Rwanda anklagas både av FN och av den kongolesiska regeringen för stöda M23-rörelsen, men i Rwanda förnekas det mycket bestämt. Och det finns sedan mars ett avtal mellan Rwanda och Kongo att dom båda länderna inte skall lägga sig i varandras inrikes affärer.

Striderna mellan den kongolesiska armén och M23 är inte bara ett militärt hot mot befolkningen i Goma. Enligt en FN-rapport har soldaternas sexuella våld ökat under året. Och kvinnorna i området måste hela tiden leva med rädslan för att bli våldtagna.

Men nu har alltså FN tröttnat och kommer från och med i morgon att betrakta varje beväpnad person som en fiende som skall avväpnas och om det behövs med våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".