Tysk ekonomi visar sig fortsatt stark, trots några små minustecken i de senaste konjunkturmätningarna. Arkivfoto: Frank Augstein/Scanpix.

Tysk ekonomi fortsatt stark

1:02 min

Tysk ekonomi visar sig fortsatt stark, trots några små minustecken i de senaste konjunkturmätningarna. I juli ökade arbetslösheten något men ändå mindre än väntat, visar färska siffror.

En arbetslöshet på 6,8 procent får andra europeiska länder att avundas Tyskland. Men här visar den siffran på en liten ökning på 0,2 procent jämfört med månaden innan.

Inget oväntat, säger chefen för den tyska arbetsförmedlingen. Arbetslösheten ökar alltid till sommaren när skolelever och studenter kommer ut på arbetsmarknaden.

En tydlig ljuspunkt ser man däremot i vändningen när det gäller efterfrågan på arbetskraft. Nedgången har bromsat in och sedan ett par månader söker företagen efter mer personal.    

För den tyska detaljhandeln gick affärerna överraskande något sämre än väntat under juni månad. Omsättningen minskade med 1,5 procent jämfört med maj. Översvämningarna i början av sommaren antas vara en del av förklaringen.

Tittar man på hela året så här långt har konsumtionen ökat med en procent och den trenden väntas hålla i sig. Inte sedan före finanskrisen har tyskarnas köplust varit så stor, visar den senaste undersökningen av konsumtionsklimatet här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista