Den amerikanska statistikbyrån har reviderat upp BNP-tillväxten för helåret 2012. Foto: Tobias Röstlund/Scanpix.

Ekonomin går bättre än väntat i USA

1:07 min

Ekonomin i USA ser ljusare ut än väntat. Siffrorna som presenterats nu på eftermiddagen visar att USA:s ekonomi är på väg att ta fart, även om det går långsamt. USA:s tillväxt ökade i årstakt med 1,7 procent under det andra kvartalet. Det är klart bättre än vad prognosmakarna räknat med.

Den amerikanska statistikbyrån har också reviderat upp BNP-tillväxten för helåret 2012 från +2,2 procent till +2,8 procent. Anledningen till detta är att BNP-siffrorna nu beräknas efter en ny beräkningsmetod. Det fick också till effekt att det här årets första kvartal revideras ned, från 1,8 procent till 1,1 procent.

I dag är en tung rapportdag från USA. Bland annat kom jobbsiffror som också överträffade förväntningarna. Antalet jobb i den privata sektorn ökade med 200 000 i juli, enligt siffror från institutet ADP. Preliminära siffror om den privata konsumtionen visar på en ökning under det andra kvartalet med 1,8 procent, även det bättre än väntat.

I kväll klockan 20 kommer Federal Reserves räntebesked och där riktas intresset kring vad Fed-chefen Ben Bernanke kommer att säga om centralbankens omfattande stödprogram. Frågan är hur länge Fed ska pumpa in pengar i det finansiella systemet genom köp av stats- och bostadsobligationer – i dag med 85 miljarder dollar i månaden.

Men det är inte säkert att Bernanke kommer med något besked alls om när de massiva stimulanserna ska trappas ned, utan avvaktar med besked till i september. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista