President Robert Mugabe röstade i dag i Harare. Inga oroligheter kring valet har rapporterats hittills. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix.

Lugnt kring valet i Zimbabwe

1:43 min

Parlaments- och presidentvalet i Zimbabwe rapporteras hittills ha gått lugnt till väga. President Mugabe och hans parti Zanu PF har styrt landet sedan självständigheten från britterna 1980. Frågan omvärlden nu ställer sig är om Zimbabwe står inför ett maktskifte.

Det är männen som köat hela natten som börjar ropa utanför en vallokal i en förort söder om Harare.

– Klockan är sju nu öppna porten, säger de.

Här i Glenwiev röstar de flesta på oppositionspartiet MDC och deras presidentkandidat, sittande premiärministern Morgan Tsvangirai.

– Det här är en ljusare kö av leende människor jämfört med när vi gick till val förra gången 2008, förklarar Grace Machtlanda när hon kommer ut från vallokalen med lillfingret obligatoriskt doppat i knallrosa färg.

– Vi behöver en förändring, säger hon.

I en annan förort träffar jag Adam Salam som vill att 89-åriga Robert Mugabe som styrt landet i 33 år fortsätter som president och att Zanu PF-partiet återfår majoriteten i parlamentet efter de senaste koalitionsåren. Det har gjort det svårt att få igenom politiken, menar han.

Det var först en tid efter den första presidentvalsomgången som trakasserierna och våldet mot oppositionsanhängare tog fart vid förra valet.

De första rapporterna från observatörer på plats här i Zimbabwe i dag säger att processen hittills tycks ha varit lugn och rättvis. Inom fem dagar ska ett resultat presenteras är det sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista