Amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA:s byggnader i Bluffdale, Utah. Foto: Rick Bowmer/Scanpix

NSA:s övervakning utan spärrar

En topphemlig programvara från NSA tillåter säkerhetsanalytiker att söka genom "nästan allt som en användare gör på nätet". Enorma databaser med e-post, chatthistorik och surfstatistik finns blott ett knapptryck bort.

Xkeyscore "når längre" än någon annan programvara. Så skryter den amerikanska nationella underrättelsetjänsten NSA om sitt program i den topphemliga användarmanualen. Mjukvaran ger NSA:s analytiker möjlighet att se allt den övervakade användaren gör: e-post, surfhistorik och aktivitet på sociala medier.

Den brittiska tidningen The Guardian visar bilder på hur enkelt NSA:s analytiker kommer åt privata konversationer. Genom att fylla i ett användarnamn i NSA:s programvara kommer analytikern snabbt åt samtliga konversationer på Facebook — inklusive chatthistorik och privata meddelanden. Avslöjanden om programvaran kommer tack vare de dokument Edward Snowden läckt till tidningen.

Dessutom har programvaran dåliga kontrollfunktioner för vilka analytiker som får inleda övervakning. Träningsmaterial för programvaran beskriver i detalj hur analytiker inte behöver ange specifika skäl för att inleda övervakning. Skälen prövas varken av domstol eller av annan personal på NSA. Robert Malmgren, oberoende konsult och expert på IT-säkerhet, tycker att det är oroande.

- Man rundar systemet på något sätt. I viktiga system ska det finnas spärrar för att man inte ska kunna göra sådant. Men om det visar sig att man kan runda systemet ruckar man samtidigt på grundläggande principer, säger Robert Malmgren.

Företag med servrar och e-tjänster i USA drabbas självklart också. Men vad ska man göra för att komma undan övervakningen?

- Företag borde ställa sig frågan: har vi verkligen gjort vår riskanalys? Var finns våra strategiska affärsplaner? Inser vi att någon kanske läser över axeln? säger Robert Malmgren.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista