Tysklands försvarsminister Thomas de Maiziere har hamnat i ett politiskt blåsväder som kan dra in även förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/Scanpix.

Tysklands försvarsminister medgav brister

Landets hittills dyraste försvarsprojekt
1:34 min

Utredningen av det tyska drönardebaclet nådde i dag sin höjdpunkt när försvarsminister Thomas de Maizière frågades ut av det särskilda parlamentariska utskottet i Berlin.

Det var en ödmjuk minister som medgav flera brister men inga direkta fel i hanteringen av det havererade projektet.

Under stort mediauppbåd anlände Thomas de Maizière i dag till utfrågningen. Men efter flera timmars mangling saknar den brännande frågan – om han har ljugit eller inte – fortfarande ett tydligt svar.

Var det verkligen först i maj som han fick information om de hinder som gjorde det omöjligt att fortsätta utvecklingen av det obemannade flygplanet Eurohawk?

Inför utskottet mjukade han upp sin hittills hårda försvarslinje om att han inte var informerad tidigare.

Ja, han kände till problemen tidigare, men han hade också fått veta att de skulle gå att lösa.  Jo, hans medarbetare har informerat honom, men det fanns också kommunikationsbrister på departementet.

Därför dröjde det till maj i år innan han stoppade projektet, som vid det laget hade kostat mer än fem miljarder kronor.

Thomas de Maizière har hittills åtnjutit ett gott rykte om sig att vara ansvarfull, pliktmedveten och korrekt. Oppositionen gör nu vad den kan för att ifrågasätta den bilden.

– Det handlar naturligtvis om politiskt ansvar. Försvarsministern talar ofta om ansvar, nu måste han visa vad det betyder för honom, säger de grönas försvarspolitiske talesman Omid Nouripour.

Den här affären kunde inte ha kommit olämpligare, inför höstens förbundsdagsval. Men ingen väntar sig att förbundskansler Angela Merkels kommer att låta sin mest förtrogna medarbetare gå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".