Christer van der Kwast och Sture Bergwall, tidigare Tomas Quick. Foto: Jurek Holzer/Yvonne Åsell/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Christer van der Kwast: Resningsåklagarna har fel

7:30 min

I dag kom beskedet att Sture Bergwall, tidigare Tomas Quick, nu är friad från samtliga mord han tidigare erkänt och dömts för. Riksåklagare Anders Perklev sammanfattade det hela som ett stort misslyckande för rättsväsendet. Christer van der Kwast, åklagare i samtliga fall där Tomas Quick dömdes för mord, håller dock fast vid sin position att rättegångarna har skötts på rätt sätt och att Quick var korrekt dömd:

– Man säger ju från kritikernas håll att vi har varit ett stort antal personer som har fallit för frestelsen att se det här allt för snävt och vara inriktade på Quick. Jag säger bara att de som nu är resningsåklagare, och många andra, gör precis det fel som man påstod att vi gjorde, men faktiskt inte gjorde. En objektiv granskning skulle ge, enligt min uppfattning, vid handen att han är alldeles korrekt dömd, sa Christer van der Kwast när han intervjuades i Studio Ett i dag.

Christer van der Kwast står fast vid att domarna mot Tomas Quick har varit korrekta. Materialet som togs fram i utredningen och presenterades i rättegångarna bedömde han som hållfast för att fälla Quick för mord. Den tidigare åklagaren tillbakavisar därför kritiken från resningsprocessen om att bevisföringen inte håller:

– Mycket av det man säger i resningsansökan, att det inte är presenterat, är de facto presenterat.

– I domstolen presenteras inte precis allting som presenteras i huvudförhandlingen. Vi har gjort stor möda med att ta fram just hur motsägelserna såg ut, säger Christer van der Kwast.

Christer van der Kwast är starkt kritisk till att personer som inte själva har deltagit i mordrättegångarna på 1990- och början av 2000-talet nu har lett resningsprocessen. Istället kräver han en oberoende granskningskommission som ska undersöka fallen och hanteringen i det svenska rättsväsendet:

– Låt en granskningskommission gå till botten med det här för att titta på hur det gick till – dels i den första utredningen och dels när Quick, efter att bara ha tagit tillbaka sina erkännanden, utan annan prövning än den som har förekommit i resningsåklagarens hantering, blir frikänd utan prövning i domstol.

Han erkänner i dag att han själv har gjort några marginella fel under arbetet med rättegångarna mot Tomas Quick, men säger att det väsentliga i arbetet har varit korrekt. Efter dagens uttalande från riksåklagaren känner han sig utpekad som syndabock:

– Jag har gjort så gott jag kunnat, efter bästa förstånd, och precis på det sätt som man normalt gör. Vad som är onormalt är det sätt på vilket resningsangelägenheterna har hanterats. Jag blir rätt störd över att riksåklagaren tycker att han kan peka finger och bara lägga hela ansvaret, inte på domstolarna som har dömt, utan i ett tidigare skede, säger Christer van der Kwast i Studio Ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista