Råd om sex ges sällan till hjärt-kärlsjuka kvinnor

2:01 min

Kvinnliga hjärt- kärlpatienter får ofta väldigt lite information av vården kring sexuell hälsa. Generellt ges det lite råd om sex till personer som till exempel har drabbats av en hjärtinfarkt eller hjärtsvikt. Om den ges så är den ofta riktad till män vilket gör att kvinnors problem kommer i skymundan, menar professor i omvårdad vid Linköpings universitet.

Att kvinnors problem hamnar i skymundan är något som Eva Hägglund, sjuksköterska på Karolinska sjukhuset märker av på hjärtsviktskliniken där hon ger råd till hjärtpatienter om sexuell hälsa.

– Männen kan prata gärna och ofta om sin potens men kvinnor har andra indelningar av sina sexuella problem, säger hon.

Vid de tillfällen som vården ger information om sex till hjärt- kärlpatienter är den ofta riktad till män handlar om impotensproblem. Trots att det är minst lika vanligt att kvinnlig hjärtpatienter får sexuell problematik i samband med en hjärtsjukdom såsom minskad sexlust eller nedsatt erektionsförmåga, det menar Tiny Jaarsma professor i omvårdad vid Linköpings universitet.

– Vi pratar ofta inte om de sidoeffekter av medicinering i samband med hjärt- kärlsjukdomar som kvinnor kan få och som kan påverka deras sexliv. Men för män ses det som ett tydligare problem som man tar upp.

Av de en miljon människor i Sverige som har en hjärt- kärlsjukdom upplever ungefär hälften att de får sexuella problem. Tidigare studier visar att vården är dålig på att ta upp frågor som rör sexuell hälsa för hjärtpatienter. För kvinnor ges väldigt lite information. Några av orsakerna till det kan  vara att det finns mindre forskning gjord på kvinnor problematik i samband med hjärtsjukdomar.

Eva Hägglund sjuksköterska på Karolinska tror också att tröskeln för att prata om sex med kvinnliga hjärtpatienter är större från vårdens sida.

– Jag märker av att kvinnor mer sällan tar upp ämnet och att även jag drar mig för att ta upp ämnet för att jag vet att det finns så lite information att tillgå för kvinnor.

Enligt Eva Hägglund är frågor som rör sexuell hälsa en oerhört viktigt del i rehabilitering för både kvinnliga och manliga hjärt-kärlpatienter.

– Det har visat sig att personer som har ett stöd både sexuellt och med sexualitet som ett brett begrepp efter en hjärtinfarkt klarar sig mycket bättre helt enkelt. De överlever bättre helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista