1 av 2
Spaniens premiärminister Mariano Rajoy anklagas för korruption. Foto: Pierre-Philippe Marcou/Scanpix.
2 av 2

Spaniens regering hotas av misstroende

"Viktigt att Rajoy och hans parti ställs till svars"
2:22 min

Spaniens regering hotas av en misstroendeomröstning efter anklagelser om korruption mot premiärminister Mariano Rajoy. En stor hearing hålls i dag i landets parlament.

Kuvert med miljontals euro, som växlat händer från affärsmän till politiker och partimedarbetare, i utbyte mot offentliga upphandlingar av vägarbeten, renoveringar och konsulttjänster. Fester och resor, skattepengar spenderade helt utan demokratisk förankring.

Anklagelserna gäller högt uppsatta personer inom Partido Popular, det borgerliga parti som sedan en storseger i valet hösten 2011 styr Spanien med egen majoritet i parlamentet.

Muthärvan som började utredas för tre år sedan har under sommaren vuxit till en stor politisk skandal. I juni sattes Partido Populars tidigare kassör i häkte, misstänkt för skattebrott och penningtvätt. Från att tidigare ha vägrat tala med den utredande domaren om vad som pågick i hans parti började han plötsligt, där han satt fängslad, lämna ny och annorlunda information.

Han beskrev mutkulturen i partiet som systematisk och sa att både premiärminister Rajoy och dennes partisekreterare själva tagit emot stora summor pengar. Rajoy själv har tidigare undgått att personligen förknippas med mutanklagelserna. Nu har gamla sms-konversationer mellan honom och kassören Luis Bárcenas publicerats, och även dokument som antyder en hemlig bokföring i partiet där mer eller mindre illegala donationer noterats.

– Det är mycket viktigt att Rajoy och hans parti nu ställs till svars. Hittills har de lyckats undvika att svara på alla frågor om härvan kring kassören Bárcenas och varför de skyddat honom, säger Fernando Garea, politisk reporter på tidningen El Pais.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".