Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.

USA har godkänt nya sanktioner mot Iran

I USA har kongressens representanthus med överväldigande majoritet röstat för att skärpa sanktionerna mot Iran. Avsikten är att med hot om att försvaga landets bräckliga ekonomi, ytterligare förmå iranierna att inte utveckla kärnvapen.

400 ledamöter röstade för, 20 röstade mot att minska Irans olje-export med ytterligare 1 miljon fat per dag under ett år. Syftet är att minska Irans möjligheter att finansiera sitt kärnprogram.

Representanthusets omröstning skedde bara någon dag innan Irans nyvalde president, Hassan Rohani, svärs in. Rohani var den kandidat som många oppositionella röstade på i hopp om en mer reformvänlig president.

Representanthusets röstning tydliggör skillnaden mellan Vita huset och kongressen när det gäller USA:s Iran-politik. President  Barack Obama vill ge den nyvalde presidenten Hassan Rohani en chans innan några nya sanktioner införs.

AFP-AP-REUTERS

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".