Fed fortsätter stödköpen trots växande ekonomi

1:48 min

USA:s centralbank kommer att fortsätta stödköpa obligationer för att hjälpa ekonomin att återhämta sig, trots beskedet i går om att ekonomin växer oväntat mycket. Det var beskedet som centralbankskommittén gav.

USA:s centralbank kommer att fortsätta stödköpa obligationer för att hjälpa ekonomin att återhämta sig, trots beskedet i går om att ekonomin växer oväntat mycket. Det var beskedet som centralbankskommittén gav.

Efter mötet i går kväll svensk tid meddelade centralbankskommittén i uttalandet att de kommer att fortsätta med stödköpen av statsobligationer på 85 miljarder dollar i månaden. Centralbanken konstaterar att den amerikanska ekonomin återhämtar sig i blygsam takt, men att den behöver fortsatt stimulans.

Det många höll extra utkik efter i går var om Fed skulle ge några indikationer på när de kan börja trappa ner på stödköpen av obligationer, men inga ledtrådar gavs om exakt tidpunkt, något som av vissa bedömare tolkades som att en minskning kan dröja längre än väntat. Centralbanken upprepade bara att de är redo att anpassa stimulanserna efter hur ekonomin utvecklar sig.

Som väntat lämnas också styrräntan på mellan 0- och 0.25 procent, och Fed skriver att den låga räntan kommer att vara lämplig åtminstone så länge arbetslösheten är över 6,5 procent. I juni låg siffran på 7.6 procent.

I går kom flera positiva besked om den amerikanska ekonomin. Tillväxten på 1,7 procent i andra kvartalet, var betydligt högre än de väntade 1,0 procent. Bland annat kom jobbsiffror som också de överträffade förväntningarna. Enligt siffror från institutet ADP ökade antalet jobb i den privata sektorn med 200 000 i juli.

I USA fortsätter annars spekulationerna om vem som ska efterträda centralbankens ordförande Ben Bernanke, som väntas sluta efter att hans förordnande går ut i januari. Men vita husets pressekretrare Jay Carney sa att det inte kommer något besked från USA:s president Barack Obama förrän i höst om vem det blir.

Cecilia Khavar, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista