James Clapper, den amerikanske underrättelsechefen har beslutat att ta bort hemligstämpeln från vissa NSA-dokument. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

USA släpper hemligstämplade dokument om NSA

Skarpt ifrågasättande från kongressledamöter
1:30 min

Obama-administrationen har nu släppt vissa tidigare hemligstämplade dokument rörande NSA:s massinsamling av telefonuppgifter. Bakgrunden är allt större protester i den amerikanska kongressen över NSA:s övervakningsprogram.

I går kom nya uppgifter i tidningen The Guardian där det beskrevs hur det går till när den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA söker igenom stora mängder material i databaser.   

Det var inför en utfrågning i den amerikanska kongressen igår då olika ledamöter skarpt ifrågasatte den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s massinsamling av amerikanska medborgares telefondata, som James Clapper, den amerikanske underrättelsechefen, tog bort hemligstämpeln på vissa dokument.

Det handlar bland annat om ett domstolsbeslut till mobiloperatörer Verizon om att lämna ut information, och om dokument gällande regler för hur underrättelseanalytiker kan få tillgång till och använda sig av telefondata, enligt amerikanska medier.

Obama-administrationens beslut att släppa dokumenten kommer efter växande kritik i kongressen mot NSA:s övervakningsprogram.

I förra veckan röstade representanthuset om att stänga ner NSA:s telefondatainsamling av amerikanska medborgare, ett förslag som till slut röstades ner, men bara med 217 röster mot 205, ett överraskande jämnt resultat, och flera försvarare av datainsamlingen har också den senaste tiden sagt att de är öppna för möjliga ändringar i övervakningsprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".