Göran Lambertz står fast vid att inga fel har begåtts när det gäller rättsystemets hantering av seriemördaren Thomas Quick, i dag Sture Bergwall. Foto: Scapix. Montage: Sveriges Radio.

Lambertz: ”En felaktig bedömning”

2:38 min

2006 granskade dåvarande justitiekanslern Göran Lambertz hur rättsystemet hanterat seriemördaren Thomas Quick, som nu heter Sture Bergwall. Då ansåg Göran Lambertz att inga avgörande fel begåtts och den uppfattningen står han fast vid.

– Ja, det var enligt min uppfattning en helt riktig bedömning. Det fanns enligt min mening ingen anledning att gå vidare med en utredning då, säger Göran Lambertz.

Men bevisen är ju de samma då som nu, förutom att han tagit tillbaka sitt erkännande. Det där säkert många som funderar över hur du då kunde göra en så annorlunda bedömning än vad resningsåklagarna gör nu idag?

– Jag menar att jag gjort en riktig bedömning och att resningsåklagarna gjort en felaktig bedömning. Jag menar att de varit påfallande okritiska, menar Lambertz.

– Du tycker att de gjort ett dåligt jobb?

– Ja, det måste jag säga, betonar Lambertz.

I går frikändes Sture Bergwall från det sista av de åtta mord han en gång erkänt och dömts som skyldig till. Med det är han nu helt frikänd.

Kritiker säger att polis och åklagare liksom domstolarna i alldeles för hög grad gick på Sture Bergwalls erkännanden när han fälldes.

Göran Lambertz, som idag är justitieråd, domare i Högsta domstolen, anser att de kritikerna har fel.

– Det är ett av alla de missförstånd som finns i det här ärendet, att det var erkännandet som avgjorde allt. Det var det inte. Det finns ett mycket stort antal punkter med omständigheter som ingen annan kunde känt till. Så bedömde domstolarna det i alla fall och så får man nog se på det nu i efterhand också.

Justitieminister Beatrice Ask upprepade i går det hon tidigare sagt i Ekot att regeringen nu ska till en kommission för att utreda och värdera rättssystemets arbete med Sture Bergwall-Thomas Quick. Göran Lambertz har klara förväntningar på den.

– Jag har förhoppningar om att den ska gräva ordentligt i det här. Undersöka vad som hänt och rentvå de ungefär 50 personer som arbetade på det här ärendet under 90-talet, och som, såvitt jag vet, fortfarande har samma uppfattning om vad som hände och anser att de gjorde i stort sett ett korrekt jobb, säger Göran Lambertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista