1 av 2
Rödklädda MDC-anhängare på valmöte i Harare, Zimbabwe. Foto: Nils Eklund/Ekot.
2 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.

Misstänkt valfusk i Zimbabwe

1:17 min

Ett korrekt valresultatet i Zimbabwe äventyras. Det hävdar tjänstemän vid ZESN, Zimbabwe Election Support Network, som övervakar valet i landet. De hävdar att det har begåtts oegentligheter på valdagen.

Zimbabwes ledande valövervakningsbyrå, ZESN, gick idag ut och uppmärksammade att det kan ha begåtts oegentligheter i samband med parlaments- och presidentvalet i landet. Och att valresultatet äventyras på grund av allvarliga brister på valdagen.

ZESN gick ut med dom här uppgifterna på en presskonferens under torsdagen, där även Ekots korrespondent Nils Eklund var närvarande.

– Observatörerna uppgav att det finns tecken på att det här valet inte varit juste. Men samtidigt vill dom inte döma ut valet än eftersom rösträkningen pågår. Så det är lite limbo-läge i Zimbabwe idag, alla går och väntar, berättar Nils Eklund.

Enligt ZESN har tusentals väljare i förorten, som i huvudsak stödjer premiärminister Morgan Tsvangirai, nekats att komma in i vallokaler och alltså inte fått rösta.

Även på landsbygden har folk hindrats från att rösta, men inte alls i så stora antal. Och det är just på landsbygden som den sittande presidenten Robert Mugabe har sitt starkaste stöd.

En anonym källa inom Mugabes parti ZANU-PF hävdade under tisdagen att Mugabe har vunnit valet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ekot/Reuters/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista