Skolorna i Boden hittar lösningar när önskemål om att slippa till exempel simundervisning kommer upp. Foto: Kerstin Carlsson/Scanpix.

Anpassa undervisning sällan fråga för domstol

"Det löser lärarna och anpassar lektionerna"
2:12 min

I strid med Skolverket har kammarrätten gett tre laestadianska flickor möjlighet att slippa dansundervisning på idrottslektionerna av religiösa skäl. Att elever vill slippa dansundervisning av religiösa skäl är inte unikt, men det är få fall som går ända till domstol. I de flesta fallen avgörs frågan om undantag att vara med på vissa moment på lektionerna hos rektorerna.

Rakel Fagerström är utvecklingsledare för grund och gymnasieskolorna i Bodens kommun och säger att skolorna anpassar undervisningen så att alla kan vara med oavsett religiös övertygelse:

– Ur min synvinkel är det inte så jättevanligt. Men det är klart att den frågan kommer upp och då gäller det både dans och simundervisning. Men det löser lärarna och anpassar lektionerna. Det går att nå målen utan att vara frånvarande från vissa moment, säger Rakel Fagerström.

När skollagen ändrades för två år sedan utgår den från att alla elever ska kunna vara med på alla lektioner, oavsett vad eleven eller föräldrarna har för religiös eller filosofisk uppfattning.

Samtidigt fick skolorna en skyldighet att anpassa undervisningen när elever och föräldrar önskar att inte vara med på vissa moment.

Rakel Fagerström säger att skolorna i Boden hittar lösningar när önskemål om att slippa till exempel simundervisning kommer upp. Då får eleverna vara i badhuset vid andra tillfällen:

– De har kanske annan utstyrsel än baddräkt och badbyxa. När det gäller dansen behöver inte själva dansen vara en pardans, utan det finns många vägar att nå målet, säger Rakel Fagerström.

Det är väldigt ovanligt att skolor inte kommer överens med föräldrar och elever om att anpassa undervisning på så sätt att det är möjligt för eleven att vara med på alla lektioner oavsett religiös uppfattning.

De första tre målen som gått ända till kammarrätten gäller just tre laestadianska flickor i Pajala och deras rätt att slippa dansen på idrottlektionerna på grund av familjernas religiösa övertygelse.

Domarna i kammarrätten i Sundsvall gör en helt annat tolkning än vad Skolverket har gjort av skollagen. Kammarrätten säger att det är möjligt att slippa vissa moment i undervisningen.

Skolverket menar att det är för tidigt att säga om domarna får betydelse i andra fall. Utbildningsdepartementet säger att man bland annat med anledning av de aktuella domarna följer frågan.

För Rakel Fagerström i Boden är domarna i Kammarrätten förvånade:

– Vi har ju en tydlig skollag. Det finns bara ett sätt för oss och det är att det ska lösas. Då får man ta in extra resurser om det behövs, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".