1 av 2
Foto: Pierre-Philippe Marcou/Scanpix.
2 av 2

Rajoy bemötte mutanklagelser

2:21 min

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har än en gång avvisat oppositionens krav på hans avgång. Han talade i dag inför den spanska kongressen, efter att oppositionen hotat med misstroendeomröstning om han inte trädde fram och bemötte mutanklagelserna som riktas mot honom.

– Han säger att han inte tänker avgå, men det är ett misstag för ingen kommer att lita på honom mer, säger Borja, en hårdrocksmusiker som tar en öl med sin manager Justo och just har hört utdrag ur premiärministerns tal.

– Jag röstade på honom, och jag ångrar det så mycket nu. Alla politiker i Spanien ljuger, säger Borja.

Det var en 60 minuter lång försäkran om rättfärdighet och oskuld som premiärminister Mariano Rajoy levererade i det spanska parlamentet i dag. Ett tal där all skuld lades på Partido Populars brottsmisstänkta före detta kassör Luis Bárcenas, och ingen på premiärminister Rajoy själv – förutom på en punkt:

– Jag medger att jag gjort ett misstag. Det var att fortsätta lita på en kollega som inte förtjänade förtroendet, sa Rajoy i parlamentet i dag.

– Det är första gången Mariano Rajoy nämner Luis Bárcenas namn i det här sammanhanget, och det är en viktig markering, säger Fernando Garea, politisk reporter på dagstidningen El País.

Han menar att premiärministern i dag berättade en berättelse där han själv är offer och kassören Bárcenas är en ensam kriminell, som lurat både Rajoy själv och andra högt uppsatta personer inom Partido Popular.

Men oppositionen nöjde sig inte med Rajoys förklaringar, utan fortsatte kräva hans avgång.

– Återigen har vi fått höra något annat än sanningen, sa socialistpartiets ledare Alfredo Perez Rubalcaba, i den efterföljande debatten.

Rajoys kommentarer om den känsliga Bárcenasaffären ramades in av deklarationer om Spaniens fortsatta arbete med att ta sig ur den ekonomiska krisen.

Han avslutade med att än en gång lyfta fram det anti-korruptionsprogram som regeringen lovat att genomföra sedan länge, men som premiärministern har pratat extra mycket om den senaste veckan, medan alla väntat på att han ska framträda i parlamentet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista