Demonstranter som stödjer regeringspartiet Ennahda demonstrerar i Tunis. Foto: Fethi Belaid/Scanpix.

Tunisiens regering sitter löst

Två ministeravhopp på två dagar
1:48 min

I Tunisien blir den sittande regeringen allt bräckligare efter mordet på politikern Muhammad al-Brahmi som orsakade stora demonstrationer riktade mot landets största parti, Ennahda.

– Jag hoppas att detta blir de sista dagarna jag tillbringar som kulturminister, säger Mehdi Mabrouk till en tunisisk radiostation. Han lägger till att han försöker övertyga de andra ministrarna att avgå inom de närmaste dagarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

I går avgick den tunisiske utbildningsministern Salem Labyedh – även han, likt Mabrouk i botten utan koppling till ett visst parti.

Båda två har suttit i den regering som leds av landets största parti, Ennahda, som är ett moderat islamistiskt parti. Den regeringen sitter nu löst efter mordet på Muhammad al-Brahmi.

Demonstranter, oppositionspartier, socialdemokratiska Ettakatol, som själva sitter i regeringen, och Tunisiens största fackförening, som har stort inflytande, har krävt att regeringen ska gå.

Ennahda har i sin tur sagt att de är öppna för nytt folk på minsterstolarna, men att de är emot att upplösa den församling som under lång tid skrivit på Tunisiens nya konstitution. De har bara veckor kvar av arbetet sägs det, sedan är det meningen att det ska bli folkomröstning.

Det här skulle öppna för en kompromiss: en ny regering fylld av teknokrater, det vill säga politiskt obundna experter, men att arbetet med konstitutionen fortsätter – något som den mäktiga fackföreningsrörelsen föreslagit.

Demonstrationerna pågår fortfarande på Bardotorget i Tunis, om än i något mindre skala än i går kväll. Där fanns demonstranter från båda sidor, på samma torg, ett hundratal meter från varandra.

Det gick lugnt till, till skillnad från för några dagar sedan då tårgas användes för att rensa torget. Men i går blev det mer av politiska tal och "en massa sång, dans och kaffe", skrev en av dem som var där från Tunisialive på Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".