Edward Snowden Foto: Kin Cheung/Scanpix

Snowden har lämnat flygplatsen

1:25 min

Visselblåsaren och den av USA spionmisstänkte Edward Snowden har fått tillfällig asyl i Ryssland i ett år.

Det säger den ryske advokat som bistår Snowden, som nu kunnat lämna flygplatsen i Moskva där han varit i mer än en månad.

Snowden, som tidigare arbetat inom säkerhetstjänsten NSA, har läckt information till media om NSA:s omfattande övervakning av tele- och datatrafiken.

Snowden är garanterad asyl i ett år i Ryssland, uppger hans advokat enligt AFP. Enligt Wikileaks har han fått flyktingstatus i Ryssland.

Snowden befinner sig nu på en säker plats, men man kommer inte att avslöja var, säger hans advokat Anatolij Kutjerena till nyhetsbyrån Interfax.

– Frågan om säkerhet är för honom mycket allvarlig, sa advokaten som konstaterande att Edward Snowden just nu är en av de mest eftersökta personerna i världen.

Snowdens advokat är beredd att ta fram en lösning som tillfredsställer alla parter, rapporterar BBC.

Det är Snowdens fars advokat, Bruce Fein, som har samtalat med sin ryske kollega och då fått de uppgifterna.

– Det kan komma en tid, då det vore konstruktivt att försöka träffas och se om det inte är oomtvistat att en gemensam överenskommelse skulle vara i USA:s, herr Snowdens, hans far Lons och Rysslands intresse, sade Fein i en intervju.

Enligt flera utlänska nyhetsbyråer så säger en högre tjänsteman i Kreml att fallet Snowden är "för obetydligt" för att skada relationerna mellan USA och Ryssland. Kreml tror inte att det som skett får USA:s president Barack Obama att ställa in ett besök i Ryssland.

Edward Snowden kommer att få hjälp i Ryssland av ”amerikanska vänner”, uppger hans advokat.

– Självklart har han fått vänner i Ryssland.  Amerikanska vänner, som kan se till att han är säker för ett tag, sa Anatoly Kucherena till Rossiya 24 channel utan att avslöja identiteten på ”vännerna”.

Ekot/TT/AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista