Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson utesluter inte en principöverenskommelse om pensionen före valet. Foto: Erik Mårtensson/Hasse Holmberg/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Pensionsarbetsgruppen vill minska svängningar i inkomst- och tilläggspensionen

2:18 min

Svängningarna i inkomst- och tilläggspensionen är alldeles för stora. Ena året höjs pensionerna kraftigt för att nästa år sänkas nästan lika mycket. Detta vill pensionsarbetsgruppen ändra på och kommer att arbeta med frågan under hösten, berättade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) i dag.

– Att pensionerna skulle utvecklas i enlighet med ekonomin, det var ju hela idén – att de inte skulle öka mer än vad ekonomin tillåter. Men att upp- och nedgångarna, både i ekonomin, men framför allt i pensionssystemet, skulle bli såhär stora, det tror jag inte att någon kunde förutse faktiskt, säger Ulf Kristersson.

Svängningarna i ekonomin har varit stora och snabba i Sverige de senaste åren. Ekonomiska kriser har avlösts av korta återhämtningsperioder.

Följden har blivit stora svängningar i den allmänna pensionens storlek eftersom den är kopplad till olika basbelopp, exempelvis utvecklingen av löner och priser.

Förra året aviserades den största höjningen någonsin av den allmänna pensionen, i snitt cirka 500 kronor mer i månaden. Förra veckan kom besked om att pensionen nästa år sänks med i snitt 200 kronor i månaden.

Alternativet till dagens system skulle kunna vara en rullande uppräkning med ett genomsnitt för exempelvis de senaste tre eller fem åren, för att utjämna svängningarna.

– Det finns lite olika tekniska varianter på detta. Det viktiga, tror jag, är att man behåller stabiliteten – att man inte riskerar att betala ut pensioner som inte systemet har täckning för, men samtidigt minskar risken att pensionärer med låg pension ska drabbas av oväntade pensionssänkningar, säger Ulf Kristersson.

Men svängningarna i pensionernas storlek är inte det enda problemet i det nya pensionssystemet. En rad utredningar har visat på bland annat höga förvaltningskostnader i AP-fonderna och en snårskog av fonder i premiepensionssystemet.

Det har höjts röster om att premiepensionsdelen borde avskaffas, just för att den är så svår för en vanlig löntagare att begripa sig på. Men det tycker inte Ulf Kristersson vore en bra lösning:

– Min bild är att det vore dumt att avskaffa premiepensionen. Det är en bra riskspridning att inte lägga alla ägg i samma korg. Däremot tycker jag att det finns skäl för kritik mot att det är svåröverskådligt, att vi har väldigt många fonder och att det finns en viss risk att människor på ett olyckligt sätt placerar pengar i fonder som ger väldigt dålig avkastning under lång tid. Där finns det nog skäl till förbättringar, säger han.

Pensioner är krångliga regelsystem, men socialförsäkringsministern har ändå gott hopp om att arbetet förs framåt under hösten:

– Jag utesluter inte att det kan gå ganska fort. Men samtidigt är det väldigt komplexa saker. Det är viktigare att det blir rätt än att det går fort. Men vi kommer säkert under hösten att få en bild av hur snabbt vi kan ha en principöverenskommelse. Det gick bra för 10-15 år sedan, jag tror det kan gå bra en gång till.

Före valet?

– Det utesluter jag inte, säger Ulf Kristersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista