Foto: Scanpix.

Professor: NSA övervakning inte förvånande

Övervakningen kommer inte ta slut
1:29 min

Övervakning på internet är en utveckling som vi troligtvis får lära oss leva med, menar Per Bauhn, professor i praktisk filosofi och specialist i frågor som bland annat rör terrorism och mänskliga rättigheter.

Den brittiska tidningen The Guardians avslöjandet om att den amerikanska nationella underrättelsetjänsten, NSA, har programvaror som gör det möjligt att söka igenom och granska det mesta som en användare på internet gör har väckt reaktioner. Men Per Bauhn är inte överraskad.  

– Ja, först och främst kanske man inte skall bli förvånad , för det är så här säkerhetstjänster opererar. Säkerhetstjänsters uppdrag är att samla in information och internet är ett hav av information som man bara inte kan låta bli att tråla, säger han.

Amerikanska underrättelsetjänsten, NSA, har alltså möjlighet att massövervaka internet. NSA kan med en särskild programvara enkelt övervaka internetanvändares e-post, surfhistorik och aktivitet på sociala medier. Professor Per Bauhn menar att avslöjandet möjligtvis kan leda till vissa förändringar i övervakningsrutinerna och att information samlas in på ett sådant sätt att det tas större hänsyn till integritetsfrågor.

– Nej, det kommer inte bli något slut på det här.  Man kan säkert belysa vissa uppenbara missförhållanden. Men sedan kommer ny teknik, det kommer nya möjligheter att göra sökningar och man kommer få nya affärer av den här typen, säger Per Bauhn.

Demokrati som system bygger på öppenhet och insyn medan säkerhetstjänsters värld är en hemlig värld som per definition är sluten och vill operera utan insyn och det här är en svårlöst motsättning.

– Demokratier liksom andra stater behöver säkerhetstjänster så frågan är hur man skall kunna kontrollera dem? Vem övervakar övervakarna? Och det är nog ett dilemma som vi får dras med. Det är inget vi löser en gång för alla, utan det kommer finnas den här motsättningen mellan demokratiers öppenhet och säkerhetstjänsters slutenhet, säger Per Bauhn.

Jens Ericson/Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".