Oklart om valet i Zimbabwe var rättvist

1:38 min

I Zimbabwe har det ännu inte kommit något officiellt valresultat, även om en källa inom det styrande Zanu PF-partiet säger att de vunnit valet stort. Bland observatörsgrupperna går nu meningarna isär om hur rättvist valet varit.

Redan i går gav Afrikanska unionen ett första preliminärt godkännande och i dag gav Södra Afrikas utvecklingsorganisation, SADC, tummen upp:

– Ett fredligt, trovärdigt och effektivt genomfört val som gav zimbabwierna möjlighet att fritt delta i, så lät domen från chefen för den grupp av observatörer som Södra Afrikas utvecklingsorganisation har på plats.

Ett liknande preliminärt godkännande har kommit från Afrikanska unionens observatörsgrupp.

Men meningarna går isär om huruvida det varit ett rättvist val eller inte. Så här lät det när paraplyorganisationen för de 7 000 inhemska valobservatörerna höll presskonferens tidigare i dag:

– Många potentiella väljare avvisades i går för att de inte stod på listorna när de skulle rösta, enligt den inhemska observatörsgruppen.

De sa också att de fått rapporter om att Zanu PF och Mugabetrogna skulle ha bussats in till de traditionellt sett oppositionsstarka större städerna för att rösta, vilket kräver fortsatt utredning.

Än så länge har inte något officiellt valresultat meddelats, men en källa inom Zanu PF-partiet sa tidigare i dag till Reuters att de hade vunnit valet stort efter att Mugabes parti återtagit makten i områden som vanns av oppositionen i förra valet.

Men oppositionsledaren Morgan Tsvangirai kritiserade i dag valets legitimitet och beskrev det som en ”stor bluff som inte speglar folkets vilja”.

Nils Eklund, Harare

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista