PRO:s ordförande Curt Persson och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Foto: Bertil Ericson/Erik Mårtensson/Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

PRO välkomnar mindre svängningar i pensionen

1:37 min

Socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons förslag om att snabbt hitta en lösning som gör att de allmänna pensionerna inte svänger kraftigt upp och ner välkomnas av Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

Curt Persson är ordförande i PRO och han vill koppla pensionerna till löneutvecklingen:

– Självklart vill vi ha ett system som det var tänkt, nämligen att man skulle följa löneutvecklingen i samhället. Sedan det här systemet infördes har det inte varit någon negativ löneutveckling i samhället, säger han.

Utvecklingen av pensionerna följer löneutvecklingen i samhället, men inte bara den. Aktiekurser, arbetslöshet, priser och livslängd är andra faktorer som också påverkar pensionsnivån.

Framför allt är det de skakiga börserna som krympt AP-fonderna och därmed minskat bufferten i pensionssystemet. Då har bromsen i systemet slagit till och lett till sänkta pensioner, även om de som arbetar fått höjda löner.

I dag berättade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att han tycker att svängningarna i pensionerna, både uppåt och nedåt, varit alldeles för stora:

– Att pensionerna skulle utvecklas i enlighet med ekonomin, det var ju hela idén. Att vi inte skulle öka pensionerna mer än vad ekonomin tillåter. Men att upp- och nergångarna, både i ekonomin, men framför allt i pensionssystemet, skulle bli så här stora tror jag inte att någon kunde förutse riktigt.

Nu kommer den pensionsarbetsgrupp, bestående av partierna bakom pensionsreformen, att försöka hitta en lösning på problemet under hösten. Även andra svagheter i pensionssystemet som den dyra förvaltningen av AP-fonderna och det snåriga premiepensionssystemet kommer upp till behandling.

PRO vill skrota premiepensionssystemet och föra över de pengarna till inkomstpensionerna. Då skulle systemet bli stabilt och någon sänkning av pensionerna inte bli aktuell. Men det förslaget ogillar socialförsäkringsministern:

– Min bild är att det vore dumt att avskaffa premiepensionen. Det är en bra riskspridning, att inte lägga alla ägg i samma korg. Däremot tycker jag att det finns skäl för kritik mot att det är svåröverskådligt. Där tycker jag att det finns skäl till förbättringar, säger Ulf Kristersson.

Att pensionsarbetsgruppen samlas igen välkomnas av Curt Persson på PRO:

– Jag tycker det är bra och jag hoppas att även de andra partierna visar var de står nu när diskussionerna dras i gång, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista