Människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina säger att gripandena är en del av en politisk kampanj. Foto: Ivan Sekretarev/Scanpix.

Över 1 000 gästarbetare gripna i Moskva

2:12 min

Över 1 000 personer från bland annat Centralasien och Norra Kaukasien gripits i räder på marknadsplatser i Moskva de senaste dagarna.

Bakgrunden är misshandeln av en polisman nyligen på en av stadens marknader. Men kritiker menar att gästarbetarna används som slagträ för att vinna röster i borgmästarvalet som hålls i Moskva i september.

 – Det gör ont! ropar en man i svart skinnjacka som dubbelvikt leds i väg av en polis.

– Ner med huvudet ännu mer! svarar polisen.

Andra bilder från det här nyhetsinslaget som sändes i rysk tv i veckan visar män med sydryskt utseende som under polisens uppsikt går i led med händerna på varandras axlar.

I östra Moskva har de gripna gästarbetarna, många från Centralasien men också från länder långt från Ryssland, samlats ihop i ett stort läger och hotas nu av utvisning.

Upprensningen, som det kallas, av misstänkt illegala gästarbetare på Moskvas marknader inleddes efter en händelse förra helgen då en polisman misshandlades svårt. De misstänkta är en man och hans fru från den ryska delrepubliken Dagestan, som nu riskerar långa fängelsestraff.

Men räderna som skett därefter kopplar många samman med det borgmästarval som ska hållas i Moskva i september. Illegala gästarbetare är enligt mätningar den fråga som bekymrar Mosvaborna mest. Nu vill politikerna visa handlingskraft, säger  den kända människorättsaktivisten Svetlana Gannusjkina.

– De försöker visa att de bekämpar de personer som människorna inte tycker om, säger Gannusjkina som också lägger en del av ansvaret för det utbredda främlingshatet på Rysslands politiker.

Till exempel, säger hon, är det en ren lögn att påstå att de flesta brott i Moskva begås av migranter.

Men banktjänstemännen Tatjana Tosjakova och Marija Ovsjannekova säger att just de hitresta ofta illegala gästarbetarna är det som bekymrar dem mest och den kandidat som tar upp den frågan har god chans att få deras röst.

– De, migranterna, är väldigt många och sätter upp sina egna regler, säger Tatjana.

– De tar våra jobb, säger Marija.

Moskvas tillförordnade borgmästare och maktens kandidat i valet, Sergej Sobjanin, syns nästan varje dag i tv i frågan. Men även oppositionspolitikern och bloggaren Aleksej Navalnyj säger att frågan om illegala gästarbetare är en av de viktigaste på hans agenda.

Den senaste tidens händelser har också satt fokus på alla de som tjänar på att de illegala arbetarna finns här – som polisen som tar mutor för att låta dem arbeta på marknaden. Flera polismän som inte ingrep när deras kollega misshandlades förra helgen har nu fått sparken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista