Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Svenska kyrkan gör miljardvinst

Publicerat fredag 2 augusti 2013 kl 07.34
Inkomsterna ökar med 4 procent om året
(1:51 min)
Trots miljardvinsten har 40 procent av alla församlingar svårt att få pengarna att räcka till. Foto: Scanpix.

Trots att antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar stadigt, så ökar intäkterna. Förra året gick Svenska kyrkan plus med 1,3 miljarder kronor.

Utvecklingen ser ut att fortsätta också i år, säger Magnus Kald som är chefscontroller inom Svenska Kyrkan.

– Det skulle inte vara omöjligt att resultatet ligger någonstans där även för 2013. Det är ju inte skrivet i granit, men medlemsintäkterna räknar vi med ska öka något och på kostnadssidan så räknar vi med stabila kostnader, säger han.

Sedan den Svenska kyrkan och staten gick skilda vägar år 2000 har kyrkan tappat över 700 000 medlemmar. Men tappet, kompenseras ändå av kyrkans inkomstökning på 4 procent per år.

Enligt Magnus Kald beror den fyraprocentiga ökningen på att lönerna – som kyrkoavgiften baseras på – vuxit under hela 2000-talet.

Men, även om organisationen centralt gör överskott i miljardklassen, så är det inte goda tider för alla inom Svenska kyrkan.

I dag är landets alla församlingar indelade i nästan 800 olika ekonomiska enheter – alla med sin egna ekonomi. Av de 800 enheterna så är det nästan 40 procent som inte får pengarna att räcka till.

– De ekonomiska förutsättningarna för de olika församlingarna är väldigt olika. De har olika mycket kapital, de har olika förutsättningar vad gäller antalet medlemmar, de har också väldigt olika förutsättningar vad gäller de kyrkobyggnader som de behöver ta hand om, säger Magnus Kald.

Svenska kyrkan har ett utjämningssystem, där församlingar med bättre ekonomi stöttar dom som har det svårare. Men systemet hanterar inte i dag de stora skillnaderna som finns över landet, med till exempel avfolkningsproblematik.

– Därför har vi också satt det här utjämningssystemet under utredning, för att på ett bättre sätt kunna möta verksamheten både i glesbygd och i storstad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".