Pakistans premiärminister Nawaz Sharif och USA:s utrikesminister John Kerry. Foto: Jason Reed/Scanpix.

Pakistan och USA börjar samarbeta igen

1:26 min

Efter några år med mycket ansträngda relationer mellan Pakistan och USA ska länderna på allvar försöka börja samarbeta igen. Det kom USA:s utrikesminister och den pakistanske premiärministern överens om när de träffades i Islamabad i dag.

– Jag är glad att kunna meddela att vi snabbt kunde komma överens om att återuppta den strategiska dialogen mellan våra länder, sade en nöjd John Kerry på en presskonferens i Islamabad.

Den amerikanske utrikesministern passade också på att bjuda in Pakistans premiärminister Nawaz Sharif till samtal med president Barack Obama i USA.

Det har varit mycket frostigt mellan länderna de senaste åren. 2011 var ett katastrofalt år för vänskapen, då amerikanska soldater dels dödade Usama bin Ladin på pakistanskt territorium utan tillstånd och dessutom hade ihjäl över 20 pakistanska militärer vid gränsen mot Afghanistan.

Ett annat stort irritationsmoment för Pakistan är de återkommande amerikanska attackerna med fjärrstyrda flygplan mot militanta grupper i nordvästra delen av landet.

Pakistans utrikesminister Sartaj Aziz betonade på presskonferensen i dag att diskussionerna om hur drönarattackerna ska stoppas kommer att fortsätta.

Bägge länderna är beroende av att vänskapen återuppstår snabbt. Pakistans behöver finansiellt stöd från USA, som i sin tur behöver hjälp i sin kamp mot terrorismen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista