Det planerade toppmötet mellan USAs president Barack Obama och Rysslands president Vladimir Putin i september kan ställas in. Foto: Alex Wong/Scanpix

USA överväger ställa in toppmöte

1:15 min

I USA reagerar regeringen kraftfullt på nyheten om att Snowden får asyl i Ryssland.  "Vi är extremt besvikna", säger vita husets presstalesman. Och säger också att de ska se över behovet av att medverka vid ett planerat möte med Rysslands president Putin i höst.

Det kommer starka reaktioner från USA på beskedet om att spionmisstänkte Edward Snowden får tillfällig asyl i Ryssland.

Vita husets presstalesman säger att de är "extremt besvikna", och att de nu överväger att ställa in ett planerat möte med Rysslands president Putin i höst.)

Vita Husets presstalesman Jay Carney säger att de är extremt besvikna på beskedet att Edward Snowden får tillfällig asyl i Ryssland – trots alla de samtal de haft med ryssarna för att få Snowden utlämnad till USA.

Snowden är misstänkt för bland annat spioneri efter att läckt hemliga dokument från den amerikanska säkerhetstjänsten, NSA.

Jay Carney säger också att de nu ska se över nyttan med ett planerat möte mellan Obama och president Putin i höst. Däremot kommer Obama att medverka vid G20-mötet i St:Petersburg vid samma tidpunkt, som planerat.

Beskedet igår har väckt upprörda känslor bland många i kongressen, senatorn John McCain, republikan säger att Snowdens asyl är ett slag i ansiktet på alla amerikaner, och demokratiska senatorn Chuck Schumer säger att Ryssland har stuckit kniven i ryggen på USA. Chuck Schumer är också en av de som nu menar att Obama borde försök få G20-mötet i höst flyttat. På en presskonferens i går sa han att Rysslands beslut allvarligt har skadat relationen mellan länderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista