1 av 4
2 av 4
Näringslösning och slangar för tvångsmatning. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio
3 av 4
Stol som den som ska tvångsmatas spänns fast i. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio
4 av 4
på Camp Delta, lägret där sjukuset ligger. Foto: Pontus Mattsson/Sveriges Radio

Färre hungerstrejkar i Guantánamo

Drygt 40 fångar tvångsmatas fortfarande
2:13 min

Hungerstrejken i det amerikanska fånglägret Guantánmao i Kuba har börjat avta, enligt den amerikanska militären. För ett par veckor sedan hungerstrejkade mer än 100 av lägrets 166 fångar. Nu är siffran nere i 61. Ekots utsände Pontus Matsson har har besökt fånglägret.

En sjuksköterska som vill vara anonym visar upp den smala slangen som förs upp i näsan vid tvångsmatning inne på fängelsesjukhuset. Antingen kan man smörja den med olivolja eller gelé. Fångarna gillar olivolja bäst, säger sköterskan.

För ett par veckor sedan hungerstrejkade över 100 av Guantánamos 166 fångar. På torsdag var siffran nere i 61.

Enligt fångarna är strejken ett svar på att vakterna tidigare i år började letade i Koran-böcker efter smuggelgods. Militären nekar till att den infört nya rutiner och ser hungerstrejken som ett sätt för fångarna att få upp frågan om Guantánamo på den politiska dagordningen.

Och när regeringen lovat att två algerier ska få lämna lägret börjar de att trappa ned, säger Zak, som har rötter i Mellanöstern och är kulturell rådgivare åt militären på Guantánamo.

– Nu har de uppnått sina mål, världen har fått veta om deras fall, säger Zak.

Men fortfarande finns drygt 40 fångar på listan över de som får tvångsmatas. Världshälsoorganisationen WHO har kritiserat tvångsmatningen, men den ansvarige läkaren på Guantánamo, också han anonym, säger att i det här fallet är patientens liv viktigare.

– Vår policy är att upprätthålla liv, det är viktigare än patientens rätt att själv bestämma, säger läkaren.

På sjukhuset skakar man på huvudet åt den videofilm som cirkulerar på internet där rapartisten Mos Def, vilt gestikulerandes låter sig matas med slangar i protest mot det som sker på Guantánamo.

Överdramatiserat, det brukar gå lugnt till, säger personalen.

Vad fångarna säger får vi inte veta, inga journalister får tala med dem, eller se hur en tvångsmatning går till. Det handlar om integritet och det är stor chans att fångarna i så fall skulle spela upp en scen säger kapten Robert Durand, talesperson på Guantánamo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".