Foto: Khalil Hamra/Scanpix

Mursianhängare fruktar blodbad

2:01 min

I Egyptens huvudstad Kairo förbereder sig nu invånarna i tältlägren med Mursianhängare för ett blodbad. Regeringen har gett polisen i uppgift att rensa bort demonstranterna.

Helikoptern sveper fram och tillbaka ovanför invånarna i den permanenta demonstrationen vid Nahda-torget i Kairo. En del tar bilder med mobilerna, andra håller upp koranen, de flesta är irriterade.

”De vill skrämma oss”, säger de. De som nu ska rensas ut av den egyptiska polisen "inom kort". Många är rädda för att det blir blodigt.

Förra helgen dog mer än 80 människor i Kairo vid en demonstration vid det största lägret Rabia al-Adawiya. Många sköts i huvud, nacke eller bröst.

Sadr Hakim pluggar vanligtvis ekonomi. Han tänker stanna.

– Alla ska ju ändå dö någon dag, säger han.

Sadr stannar, han väljer att riskera sitt liv, för sina rättigheter.

Den egyptiska regeringen erbjöd i går, som ett första steg, fri lejd om man gick därifrån. Sedan kommer vattenkanonerna, tårgasen och till slut skotten.

Sadr Hakim säger att de kommer att slåss, men bara med sten och genom att kasta tillbaka tårgasbehållarna

I lägret på Nahda torget finns hela tiden minst ett tusental människor, ibland är de många fler. Mest män, men även kvinnor och barn. För bara två veckor sedan dog nio personer här i sammandrabbningar med polis och andra civila.

Adle Yahya är kemist på Kairouniversitetet, och även han tänker stanna. Jag frågar varför, kan han inte tänka sig att ta sin kamp någon annanstans, och rädda livet på sig och andra.

Han svarar med en fråga: Skulle du hellre dö med din vilja intakt – än leva utan den?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista