Swewatch besöker bärplockarläger

"Situationen är väldigt svår"
1:14 min

Mehedeby, norr om Tierp, var första stopp när organisationen Swedwatch nu börjar en två veckor lång resa till några av landets största bärplockarläger.

– Det är väldigt tuffa förhållanden här och det är hela familjer som åker hit. Så det är ju småbarn och äldre personer i lägren. Några har lämnat barn hemma i Bulgarien. Den sanitära situationen är väldigt svår. Att bo så här under en lång period, när det inte finns rinnande vatten, toaletter och så. Ja, lite grann är det ju som att det är förhållanden från utvecklingsländer som liksom plötsligt finns i Sverige, säger Mats Wingborg, utredare på Swedwatch.

I lägret utanför Mehedeby bor det just nu ett hundratal bärplockare från Bulgarien. Lägret här var det första som Mats Wingborg besökte igår. Han har skrivit flera rapporter där han granskat och uppmärksammat bärplockarnas dåliga arbetsförhållanden. Nu håller han på med en rundresa för att undersöka hur situationen ser ut i år.

 – Jag har följt den här frågan länge och vet var plockar finns och var företagen finns. Jag har valt ut några av de stora områden. Det finns mindre grupper, men jag har försökt välja ut några av de områden där det mycket plockning och stora grupper, säger han.

Det här är fjärde året han kartlägger bärplockarnas förutsättningar, och den resa han nu är ute på är den mest omfattande hittills. Förutom intervjuer med bärplockare kommer han även att träffa fler parter som är involverade, bland annat grossister, markägare och ansvariga på kommunerna

 – Jag är mån om att höra allas röster och om hur man ser på det här. Men mitt huvudfokus har alltid varit att det ska vara någorlunda drägligare villkor för bärplockarna. Och att de inte ska bli utnyttjade och lurade. Den här frågan rymmer så oerhört många huvudfrågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".