Foto: Filippo Monteforte/Scanpix

Berlusconi till motattack efter domen

"Ett land som inte känner till rättvisa"
1:29 min

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi som i går dömdes till fängelse för skattefusk säger att straffet som högsta domstolen fastställde är fullständigt ogrundat.

Han fördömer domen i ett uttalande och hävdar att Italien är ett land utan rättvisa.

– Vi lever i ett land där de flesta brotten inte provas i domstol. Ett land som inte känner till rättvisa. Särskilt inte för ärliga medborgare, precis som jag, som alltid har uppfyllt sina plikter på arbetet och i det offentliga livet, säger han.

Silvio Berlusconi går till motattack mot det italienska rättssystemet i ett meddelandet han läser upp i en videofilm.

I går dömde en motsvarighet till högsta domstol Berlusconi till ett fängelsestraff för skattefusk. Domen kan inte överklagas, men det är ändå oklart om han kommer tjäna av sitt straff i fängelse på grund av sin höga ålder. Silvio Berlusconi är 76 år.

Däremot förbjöd domstolen inte Berlusconi att fortsätta vara verksam politiskt.

Berlusconi säger i videomeddelandet att han aldrig någonsin begått några skattebrott, utan varit utsatt för förföljelse av domare ända sedan han började sin politiska karriär.

Han hotar också med att driva på för en förändring av Italiens juridiska system.

Under de senaste tjugo åren i Italien har dussintal rättegångar hållits mot Berlusconi. Men hittills har aldrig några straff verkställts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".