I världsarvsklassade Virungabergen, i östra Kongo-Kinshasa, planeras oljeutvinning. Det är det sista stället i världen där det finns bergsgorillor. Foto: Jerome Delay/Luanne Cadd/Scanpix

Planerad oljeutvinning hotar de världsarvsklassade Virungabergen

2:45 min

I världsarvsklassade Virungabergen, i östra Kongo-Kinshasa, planerar ett brittiskt bolag oljeutvinning. Världsnaturfonden varnar för följderna i ny rapport.

Nu varnar Världsnaturfonden i en ny rapport att parkens unika miljö, som bland annat är hem åt de sällsynta bergsgorillorna, hotas om oljeutvinningen blir verklighet.

– När jag tänker på Virunga, är det första jag tänker på dess gorillor, säger Raymond Lumbuenamo, landsansvarig för Världsnaturfonden i Kongo-Kinshasa i en film om Virungabergen.

Parken är Afrikas äldsta och har ett oerhört rikt växt och djurliv, med över 3 000 olika djursorter. Dessutom är det den sista platsen på jorden där bergsgorillor finns.

– Det finns idag ett stort exploateringshot mot det sista stället i världen där det finns bergsgorillor. Då blir vi väldigt oroliga för att man ska börja med storskalig olja och gasexploatering i det här området, berättar Peter Westman är naturvårdschef på svenska världsnaturfonden.

Vilka effekter fruktar ni?
– Börjar man med storskalig oljeprospektering medför stora infrastruktursatsningar. Vägar, kanske pipelines, det här kommer givetvis påverka miljön kring Virunga.

Två oljebolag har fått tillstånd att utvinna olja i parken. Men efter att FN-organet UNESCO:s världsarvskommitté i juni uppmanade bolagen att skjuta upp planerna drog sig ett av dom tillbaka. Det andra, brittiska Soco, har dock gått vidare med exploateringsplaneringen, något UNESCO och världsnaturfonden menar hotar parkens djur och växtliv.

Redan i dag bor många människor i parken, de flesta är fattiga flyktingar efter folkmordet i Rwanda. Olika gerillagrupper härjar också i parken. Oljeutvinning skulle tära än mer på parkens resurser och riskera att säkerhetssituationen urartar, då oljeledningar blir ett mål för beväpnade grupper, menar Världsnaturfonden. Peter Westman.

– Det är ju Kongos stora fördel men också deras förbannelse att dom är väldigt rika på naturresurser. Ska man ha en långsiktigt bra utveckling, så vore det väldigt ledsamt om man gick in och hårdexploaterade de här sista, väldigt värdefulla, naturområdena som finns

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista