I helgen installeras den valde presidenten i Iran, Hasan Rouhani. Foto: Mohammad Berno/Ebrahim Noroozi/Scanpix

Överraskande seger väcker hopp om Iran i västvärlden

2:11 min

På söndag installeras Irans nye president Hassan Rouhani. Han uppfattas ofta som mer moderat och västvänligare än den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad. Men om Rouhani verkligen vill förändra Iran är hans möjligheter begränsade.

Arbetsnarkoman, religiös ledare, flygvapenchef, filosofie doktor, advokat, parlamentsledamot, chefsförhandlare. Det är bara några av de uppdrag och titlar som Hassan Rouhani har kunnat rada upp i sitt CV. Nu kan han också lägga till Irans president.

Hans seger i presidentvalet i juni kom något överraskande, åtminstone för världen utanför Iran. Man vågade inte riktigt tro att hans tal om reformer, samtal med väst, politisk förnyelse, släppa politiska fångar, hålla på dom mänskliga rättigheterna och en ibland ganska hård kritik mot det sittande styret, att det verkligen skulle gå hem hos tillräckligt många väljare. Men det gjorde det.

Det har väckt förhoppningar i väst att regimen i Teheran ska bli lättare att umgås med. Inte minst när det gäller striden om landets kärnvapenprogram, eller kärnkraftsprogram som iranierna hävdar att det är.

Men tittar man på Hassan Rouhanis bakgrund och den politiska miljö han lever i, är det bra att skruva ner förväntningarna. Han tillhörde kretsen kring republiken Irans skapare ayatolla Khomeini och delade hans landsflykt i Paris. Efter revolutionen har han tjänat den hårdnackade islamiska staten väl.

En sak är klar och det är att han inte ens som president kan göra någonting utan välsignelse från den allra högste andlige ledaren i landet Ali Khamenei. Inga reformer eller åtgärder av betydelse kommer att genomföras utan den konservative Khameneis klartecken.

Det gäller självfallet också den långdragna konflikten med omvärlden om misstankarna att Iran håller på att utveckla kärnvapen. Samtal där Hassan Rouhani själv har varit Irans chefsförhandlare.

Omvärldens misstankar har utlöst hårda sanktioner mot landet och det håller på att rasera Irans ekonomi. Men i kärnenergifrågan är det inte den moderate nye presidenten som bestämmer utan en högre andligt-politisk makt i form av Ali Khamenei.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista