Bangladesh största islamistiska parti har förbjudits att ställa upp i valet. Foto: Munir uz Zaman/Scanpix

Uppmanar till protester i Bangladesh

1:30 min

I Bangladesh har landets största islamistiska parti uppmanat till massprotester efter att det förbjudits att ställa upp i valet i januari. Avslutningen på året befaras bli våldsam i Bangladesh.

Islamister i huvudstaden Dhaka protesterar mot att oppositionspartiet Jamaat-e-islami inte får ställa upp i valet i januari. För bara sju år sedan ingick det i Bangladesh regering.

Efter gårdagens dom uppmanade partiet sina supportrar att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje. Särskilt oroligt kan det bli den 12-13 augusti då en proteststrejk mot beslutet har utlysts.

Med mindre än ett halvår kvar till valet finns också en oro för vad som ska hända under valrörelsen. Islamistpartiet får visserligen inte vara med i valet, men kommer att vara en stark politisk kraft även i fortsättningen.

Det har varit ett jobbigt år i Bangladesh. Upp emot 150 människor har dött i oroligheter. Islamisterna är upprörda över de dödsdomar som fallit mot ledare inom Jamaat-e-islami för krigsförbrytelser under Självständighetskriget 1971. Ledarna slogs då på den pakistanska sidan.

Partiet tycker fortfarande inte att Bangladesh ska vara självständigt. Det är också ett av skälen till att Högsta Domstolen bestämt att det inte får ställa upp i valet i januari.

Andra skäl som anges är att partiet är baserat på religion och att det har kontor utomlands. Partiet anses därför bryta mot Bangladesh konstitution.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista