Robert Mugabe lägger sin röst i valet i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix

Valobservatörer: Valet var fritt och trovärdigt

1:05 min

I Zimbabwe fortsatte idag det styrande Zanu PF partiet att hävda att dom och sittande presidenten Robert Mugabe vunnit valet stort.

Än så länge saknas en officiell bekräftelse på den slutgiltiga utgången av valet.

– Vi förutspår att president Mugabe kan få 70 till 75 procent av rösterna, sa en Zanu PF talesperson till nyhetsbyrån AFP idag efter dom första resultaten från valet i onsdags nu börjat kablats ut på den statliga televisionen.

Siffrorna från valkommissionen visade att Mugabes Zanu PF parti säkrat 52 av 62 räknade platser till parlamentets underhus 210 stolar. Men den tidiga ledning var väntad menar en del här, på så sätt att siffrorna baseras på utgången ifrån traditionellt sett Mugabetrogna områden.

Oppositionen har idag fortsatt att döma ut valet som orättvist. Men samtidigt upprepade chefen för afrikanska unionens observatörsgrupp på plats, att valet tycks ha varit fritt och trovärdigt.

Man menade också att de uppgifter som kom igår om väljare exempelvis nekats rösta i onsdags inte ändrar det faktum att valresultatet kommer att spegla folkets vilja.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista