Thomas Quick, nu mer kallad Sture Bergwall, sitter på Säters sjukhus.

Ny omprövning av Bergwall på Säter

Efter frikännandet från samtliga mord Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, dömts för, öppnar nu Säter rättspsykiatriska klinik där han i dag tvångsvårdas, för en ny omprövning av hans vård.

Trots att de så sent som i förra veckan gjorde bedömningen att hans psykiska störning kvarstår.

– Eftersom de här domarna har legat till grund för den sammantagna riskbedömningen kring patienten i det här fallet så kommer det naturligtvis i ett helt nytt läge när man är frikänd från åtta morddomar, säger Ulf Cristofferson.

Verksamhetschefen vid Säter, Ulf Cristofferson, berättar att det just hade skett en vårdprövning av Sture Bergwall, som sker var sjätte månad, när beslutet kom som friade Bergwall från även den sista och åttonde mordet han tidigare erkänt och dömts för.

Vid den prövningsförhandlingen menade chefsöverläkaren på Säter att Sture Bergwalls psykiska störning kvarstår. Men nu öppnar man alltså för att ompröva beslutet.

– Det är klart att det kommer i en annan dager, säger Ulf Cristofferson.

Det är Förvaltningsrätten i Falun som ska fatta beslutet om Bergwalls framtid på Säter, och de har som Ekot berättat tidigare begärt ett särskilt yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd. Det inväntar nu även Säter som välkomnar en opartisk bedömning, då de själva är så ifrågasatta, menar Ulf Cristofferson.

Sture Bergwall själv valde att inte delta vid Förvaltningsrättens förhandlingar eftersom han säger sig sakna förtroende för de ansvariga på Säter.

Förvaltningsrätten vill ha yttrandet klart till den 2 september, om en månad. Men först den 20 augusti kommer man träffas första gången för diskussion, säger Tuija Keränen vid Socialstyrelsens rättsliga råd till Ekot, och att de sannolikt kommer behöva mer tid på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista