Foto: Scanpix.

Tokyobörsen fortsatt stark

Exportföretagen går bra
1:06 min

Tokyobörsen, som gått upp med drygt 35 procent i år, har avslutat veckan starkt. Framför allt ser det ljust ut för den japanska exportindustrin.

Det är mycket som gått de japanska exportföretagens väg i slutet på veckan. I Tokyo steg i dag Nikkeindex med 3,3 procent. I går var uppgången 2,5 procent.

Exportberoende Japan mår bra när de övriga stora ekonomierna i världen kommer med positiva signaler. Och det har såväl Kina som EU och USA gjort de senaste dagarna.

Det är rapportperiod för de japanska företagen, vilket också gett Tokyobörsen ett lyft. I dag redovisade världens största biltillverkare Toyota en fördubbling av vinsten efter skatt under tremånadersperioden april till och med juni jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det vill säga i japanska yen räknat. Framför allt är det försäljningen i USA som ökat kraftigt. Toyota räknar med att producera tio miljoner bilar under räkenskapsåret som slutar i mars.

Bolaget säger att den svaga japanska yenen mot dollarn bidragit till försäljningsökningen. Jämfört med den svenska kronan har yenen sjunkit med drygt tio procent sedan årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".