Förslaget till skärpt konsumentskydd tas upp på Kristdemokraternas riksting i höst. Foto: Robert Henriksson/Scanpix

KD vill stärka skyddet mot telefonförsäljare

2:00 min

Kristdemokraterna vill gå betydligt längre än de andra allianspartierna för att öka konsumentskyddet vid telefonförsäljning. Partiet vill införa krav på att alla köp vid telefonförsäljning ska bekräftas skriftligen av konsumenten för att gälla.

– Det är alldeles för många människor som råkar illa ut i dag. Man luras in i avtal, inte minst äldre människor som har svårt att värja sig, säger Roland Utbult, konsumentpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Han har fått partiledningens stöd för kravet på skriftlig bekräftelse av alla. Med all sannolikhet blir det ja när partiets riksting i september ska rösta i frågan. Detta blir då KD-politik.

Det innebär att Kristdemokraterna ställer liknande krav som Vänsterpartiet gör. Samtidigt går man emot de andra tre allianspartierna i regeringen.

– Vi måste ju arbeta för att de förslag vi lägger fram och det vi tror på, att vi kan få ett gehör för det, så får vi se hur det går, säger Roland Utbult.

Regeringen arbetar med ett förslag där alla köp av tjänster för premiepensionen ska bekräftas skriftligen för att de ska gälla. Synpunkterna på det förslaget varierar stort. Det berättade Ekot om på fredagsmorgonen.

Roland Utbult får, åtminstone delvis, medhåll av Socialdemokraterna som gärna ser en utredning om skriftliga bekräftelser.

– Jag tycker att det är viktigt att man utreder möjligheterna att kunna ha ett skriftligt avtal vid till exempel telefonförsäljning, säger Veronika Palm, partiets konsumentpolitiska talesperson.

 Muntliga avtal är en gammal och viktig del i den svenska avtalsrätten och den har på många sätt fungerat. Och här finns problemet med ett generell krav på skriftlig bekräftelse, menar Palm.

– Spontant kan man känna: ja men herregud. Det är klart att man ska få skriva under. Men det som gör att det är komplicerat, när man tänker ett varv till, så inser man att man vill också kunna göra snabba affärer, säger hon.

Men Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges Advokatsamfund, tycker inte så. Avtalslagen är gammal och fungerar inte i dag, enligt henne. Den borde ses över.

– Den är ju väldigt gammal i själva verket. I dag har det kommit problem, det har kommit nya former och det har tillkommit en rad situationer som måste ses över och regleras, möjligen på ett annat sätt, säger Anne Ramberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista