Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Fler omkommer i motorcykelolyckor

1:47 min

Antalet motorcykelolyckor med dödlig utgång har ökat. 24 personer har hittills dött i motorcykelolyckor i år jämfört med 31 personer under hela fjolåret.

Och än är inte motorcykelsäsongen över säger Claes Tingvall, säkerhetsdirektör på Trafikverket.

– Det är säkert några till som kommer att omkomma även om de flesta är i början av säsongen, säger han.

Fram till sista juni i år har 17 motorcyklister omkommit i trafiken, enligt Transportstyrelsen. Under juli har ytterligare sju omkommit, enligt TT.

Det finns ungefär 300 000 motorcyklar i trafik i Sverige. Dödsolyckorna har visserligen sjunkit relativt sett, eftersom det är så många fler som kör motorcykel i dag jämfört med för 20 år sen. Men dödsolyckorna har inte minskat så mycket som bilolyckorna.

Mycket handlar om motorcyklisternas egna inställning och attityd i trafiken, tror Clas Tingvall.

– De som omkommer är sådana som kör på ett sätt som ligger fullständigt utanför vett och sans, säger han.

Trafikverket har tillsammans med bland annat polisen och motorcykelbranschens satt ett mål om att antalet döda i motorcykelolyckor ska halveras fram till år 2020. I genomsnitt har runt 50 motorcyklister omkommit dom senaste tio åren.

För att nå målet, menar Clas Tingvall handlar det bland annat om att förändra attityden hos förarna, få ner hastigheterna och göra vägarna säkrare genom att till exempel få bort grus. Men även att utrusta motorcyklarna med låsningsfria bromsar.

– Det skulle bli väldigt få omkomna motorcyklistern och vi skulle nästa halvera vissa typer av svåra olyckor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista