Det som kvarstår är frågan om den ständige politiske överlevaren Berlusconi nu är borta från politiken. . Foto: Scanpix.

Domen mot Berlusconi kan innebära nyval

"Domen måste respekteras och straffet verkställas"
1:53 min

Domen mot Silvio Berlusconi kan innebära regeringskris och nyval i Italien. Men det lär inte ske nu eftersom semestern precis börjat och lamslår allt politiskt liv i Italien.

Kommentarerna från italienska politiker präglas av stiltjen.

– Domen måste respekteras och straffet verkställas, kommenterade Guglielmo Epifano, ordförande regeringskoalitionens största parti mitten vänsterpartiet PD, demokratiska partiet.   

Men hur det ska gå till är frågan dagen efter att Italiens högsta domstol dömt landets förre premiärminister till fyra års fängelse för skattebrott. Ett straff som redan är omvandlat av en amnesti och högst kan ge ett års husarrest eller samhällstjänst.

Det som kvarstår är frågan om den ständige politiske överlevaren Berlusconi nu är borta från politiken. Italienska senaten kan rösta för att häva Berlusconis immunitet, något som inte kommer ske den närmaste månaden.

Domen innebär att Berlusconi inte kan ställa upp i något val som kandidat de närmaste sex åren, enligt en lag från förra året som Berlusconis egen regeringskoalition röstade igenom.

Just nu har Italien gått in i semesterdvala och det påverkar också risken för en regeringskris och ett nyval. Flera italienska tidningar spekulerade i dag om att en kris är på väg. Men de flesta räknar inte med någon förändring förrän efter semestern i september.

Berlusconis politiska motståndare är nöjda med domen. En av dem Beppe Grillo jämför domen med Berlinmurens fall och Gröna partiets Gennaro Migliore säger att domen är en moralisk seger för Italien.

Motståndarna må fira domen, men oron för vad ännu mer politisk turbulens innebär för den krisande italienska ekonomin är samtidigt mycket stor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".