Politiker som slåss i Taiwans palament. Foto: Sam Yeh/Scanpix

Politiker rök ihop i Taiwans parlament

Brottades på golvet
1:27 min

I Taiwan har det varit slagsmål i dag i parlamentet. Det är frågan om utbyggnaden av kärnkraften som väcker känslor.

Två män brottas med varandra på golvet, visar tv-bilder från Taiwan. I en annan del av lokalen står en grupp med politiker och aktivister och knuffar på varandra medans åskådare försöker kasta vatten på de som har fel åsikt. En man tar upp en fylld flaska och kastar den mot någon som inte syns i bild. Det skulle kunna vara en allsvensk fotbollsmatch, men det är Taiwans parlament.

Kärnkraften är en het fråga i den ostasiatiska önationen. Japanska Fukushima ligger inte särskilt långt borta.

Tumultet i parlamentet kommer sig av att det styrande nationalistpartiet vill ha en folkomröstning om kärnkraft. Frågan som ska ställas är om bygget av ett fjärde kärnkraftverk ska slutföras eller inte. Oppositionen tycker inte att folket ska vara med och bestämma, kärnkraftverket ska inte byggas klart, tycker den.

Dagens slagsmål bröt ut efter att tiotals oppositionspolitiker barrikaderat sig över natten i parlamentet för att försöka stoppa beslutet om en folkomröstning. De verkar i alla fall ha lyckats skjuts upp omröstningen till nästa vecka.

Det är inte första gången det är slagsmål i Taiwans parlament. I juni väckte frågan om reavinstskatt på aktier politikernas vrede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".