Allan Jönsson, ordförande SD i Bjuv. Foto: Anna Hanspers / Sveriges Radio.

Sverigedemokraterna i intern konflikt

1:46 min

Sverigedemokraterna får kritik från de egna leden. Allan Jönsson i Bjuv är Sverigedemokraternas mest framgångsrika kommunpolitiker. Han tycker att det är hög tid att partiledningen hittar nya profilfrågor. Det räcker inte med invandringen, menar han.

När Jimmie Åkesson talade i Almedalen för en månad sedan stod, som så ofta, invandring och flyktingar i fokus.

– Vi är den enda motvikten. Bara genom att vi blir tillräckligt starka så kan vi motverka fortsatt extremism inom invandringspolitiken i vårt land, sa Åkesson då.

Men i Bjuv, där nästan var femte väljare röstade på Sverigedemokraterna i kommunalvalet 2010, väntar man på andra budskap från partiledningen.

– Invandringsfrågan, det är ingen outtömlig källa. Ponera att riksdagen skulle genomföra alla förslag som vi vill ha genomförda. Var ska vi ta pengarna ifrån sedan? Jag kan ju tycka att vi borde ha en betydligt större spridning på våra frågor. Definitivt en betydligt större spridning på våra frågor, säger Allan Jönsson som är partiets lokala profil.

Sverigedemokraternas partiledning har sagt att partiets politik ska breddas. Men enligt Allan Jönsson finns mycket kvar att göra.

– Vi är inne och tittar på många olika områden. Men jag tycker inte att vi har ett program som är fullt. Man måste våga sätta ned foten och ta pengar från andra områden och prioritera olika områden mot varandra. Det tycker jag inte att vi har varit tydliga med, utan det är hela tiden fokusering på den här enda, stackars ynkliga frågan, säger han.

Han har stuckit ut hakan tidigare. För några år sedan övervägde partistyrelsen att utesluta honom ur partiet för att han var så kritisk i medierna om partiledningens höga löner och toppstyrning.

Men Allan Jönsson fick vara kvar och han fortsätter att vara frispråkig om till exempel partiets problem med att hitta kandidater.

– Vi är en magnet för allsköns bråte egentligen. Har man då en avvikande åsikt mot samhället, så tror man oftast att man kan implementera det i vårt arbete och det har gått snett många gånger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista