Mindre pengar återbördas vid brott

1:55 min

En stor del av de pengar som försvinner i samband med brott återfinns aldrig av polis. Under förra året lyckades exempelvis finanspolisen bara förverka brottsbyten motsvarande 2,2 miljoner kronor, en kraftig nedgång jämfört med året innan. Enligt Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel har polisen inte den kompetens som krävs.

– Men det är en kombination, man saknar kompetens och saknar möjligheter att nyttja den eventuella kompetens som man behöver, och det finns nog ett skäl till att man inte har prioriterat kompetensutvecklig på den här sidan, då man vet att regelverket inte möjliggör den typen av agerande som vi behöver, säger han.

Varje år försvinner miljardbelopp ner i fickorna på kriminella. Det är bara en väldigt liten del som kommer tillbaka till den riktiga ägaren eller till staten. Enligt Svensk Handels beräkningar så förlorade svenska företag förra året 1,2 miljarder kronor enbart på bluffakturor.

När polisen utreder brott försöker de lokalisera brottsbytet, men det är svårt eftersom de kriminella nästan alltid är steget före.

Under 2012 lyckades exempelvis finanspolisen bara förverka 2,2 miljoner kronor från olika brott. Året innan var motsvarade belopp 13 miljoner.

Chefen för finanspolisen Stefan Kronkvist förklarar.

– Visst är det så, det är ju en minskning. Det kan variera mellan åren och beror kanske inte så mycket på att vi har blivit sämre utan snarare på andra omständigheter, säger han.

Finanspolisen arbetar på uppdrag av andra enheter inom den svenska polisen och gör så kallade tillgångsutredningar. Under förra året minskade även antalet utredningar från 26 till 21, och av dem ledde fyra fall till förverkande.

– För vår del handlar det om att det har varit den typen av ärenden där man inte har fått till något förverkande i rättsprocessen eller hittat några tillgångar som varit förverkningsbara, säger Stefan Kronkvist.

För att polisen ska lyckas bättre i sitt arbete tycker Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel, att polisens arbetssätt måste förenklas.

– Det är nog så pass enkelt att det handlar om hur snabbt man kan agera. Att hela tiden söka rätt nivå att fatta rätt beslut på flera olika positioner inom organisationen är alldeles för långsamt. Man måste kunna fatta snabba beslut och det är nog bara det som saknas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista