1 av 2
Nils Eklund i Harare. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Vallokal i förort till Harare, Zimbabwe. Foto: Scanpix.

Styrande partiet i Zimbabwe: Vi väntar oss seger

1:09 min

I Zimbabwe väntar invånarna fortfarande på ett officiellt resultat från parlaments- och presidentvalet i onsdags. Oppositionen kritiserar valet för att det inte varit rättvist medan styrande Zanu PF-partiet säger att de väntar sig en storseger.

– Indikationen från onsdagens val är att vi kommer att vinna en jordskredsseger, sade den Zimbabwiska justitieministern Patrick Chinamasa på en pressträff tidigare i dag.

Där sades det också att valdeltagande varit högt. 3,9 miljoner ska ha röstat jämfört med de 2,3 miljoner som röstade i förra valet, ”vilket ska ses som att valet visst speglar folkets vilja", hävdade justitieministern.

Det är tvärtemot vad den inhemska och största observatörsgruppen med 7000 observatörer rapporterade igår, att många väljare, framförallt i städerna där oppositionen är stark, ska ha nekats att rösta i onsdags, och att valets legitimitet därför kan ifrågasättas.

Observatörsgruppen som södra Afrikas utvecklingsorganisation haft på plats, säger valet varit fredligt och fritt, men ville idag inte slå fast att huruvida det varit rättvist eller inte. "Det får vi återkomma till", säger man.

Den statliga televisionen har nu börjat kabla ut delresultat för de 210 platserna i parlamentets underhus, och där Zanu PF-partiet tagit en rejäl ledning.

Det råder än så länge ett lugn här huvudstaden i väntan på ett slutgiltigt officiellt resultat. Men en talesperson för oppositionen sa i dag att de inte kan utesluta massprotester.

Frågan är hur den Mugabetrogna polisen och militären i så fall reagerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista