Många reaktioner efter kritik mot fettdiet

2:25 min

De forskare som på DN debatt i går gick ut och varnade för de så kallade fettdieterna har fått ta emot mycket kritik, inte bara mot deras argument utan också mot deras personer.

Mai-Lis Hellenius är professor vid Karolinska och en av de forskare som gick ut och varnade för fettdieterna i går.

– Det har varit väldigt många reaktioner. Oväntat mycket. Många kommentarer har varit positiva, men också mycket kritik. Själv undviker jag att läsa vad som skrivs i bloggar , men de andra medförfattarna har gjort det och där har det funnits riktigt trista kommentarer.

Mai-Lis Hellenius berättar att en vanlig kritik är att det de skriver inte stämmer. Men mycket kritik är också riktad mot henne och de andra medförfattarna som personer.

– Många försöker baktala budbäraren när det är för jobbigt att ta till sig den fakta som vi har presenterat. Man ifrågasätter vår kompetens, vårt syfte, vår ärlighet. Det handlar en hel del om smutskastning faktiskt, och det tycker jag är väldigt tråkigt. Det ställer jag inte upp på, säger Mai-Lis Hellenius.

Vad tror du är anledningen till att den här frågan berör så många?

– Antagligen så tolkar man våra argument som personlig kritik, och det är ju inte avsikten. Utan vi vill ju berätta vad forskningen i dag säger om mat och hälsa, avslutar Mai-Lis Hellenius.

Hanna Weiderud

Ekot

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista