1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio

Salivprov ska avslöja drograttfylla

1:08 min

Polisen planerar att skaffa ett instrument som ska avslöja narkotikapåverkade förare genom ett enkelt salivprov vid vägkanten. Samtidigt är polisens eget etiska råd kritiskt till tanken att rutinmässigt testa trafikanter för narkotika.

– En mycket bra idé. Nu har vi ju inget instrument alls för just narkotika utan det är bara för alkohol, säger trafikpolisen Lennart Winbladh som tror att det behövs.

Vad är problemet med det?
– Som det är nu så måste vi bygga upp en misstanke om narkotikabrott genom tydliga tecken på att de är påverkade. Det kan vara genom ögonen, gester eller muntorrhet, säger Lennart Winbladh.

Rikspolisstyrelsen förbereder just nu en upphandling av ett salivprov, en slags topsning på insidan av kinden, som ska kunna användas för att snabbt kontrollera om en förare är narkotikapåverkad.

Till en början är provet tänkt att användas bara när polisen har skäl att misstänka drogpåverkan.

Men på sikt kan polisen tänka sig att använda den här typen av instrumentet på samma sätt som utandningsprovet för alkohol, det vill säga rutinmässigt och utan misstanke.

Det skulle kräva en lagändring, men polisens eget etiska råd är skeptiskt till att gå den vägen.

Att tvingas till ett drogtest kan uppfattas som en större integritetskränkning än alkoholtest, eftersom narkotika i sig är en olaglig substans till skillnad från alkohol.

En av ledamöterna i etiska rådet är Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

– Det är ju en skillnad mellan drogtester och alkoholtester i den meningen att alkohol trots allt inte är olagligt att dricka eller inneha, säger Anne Ramberg.

Det finns också en huvudregel om att tvångsmedel bara får användas vid misstanke om brott och rutinmässiga drogtester skulle bli ännu ett undantag från den regeln, konstaterar etiska rådet.

– Det finns en grundläggande rättsstatlig princip om att man inte ska använda tvångsmedel om det inte föreligger misstanke om brott. Den principen har vi i flera olika sammanhang börjat distansera oss ifrån. Det blir allt oftare att man tillgriper tvångsmedel också när personer inte är misstänkta för brott.

– Polisen har sagt att det är cirka 16 000 drogpåverkade förare i trafiken varje dag och att det är ett samhällsproblem. Men det räcker inte att påstå det. Man måste också kunna visa till exempel om de är inblandade i trafikolyckor och vad det har för konsekvenser, säger Anne Ramberg.

Vad tycker du om det nya drogtestet? Kommentera.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista