Arbetslösheten i USA den lägsta på fyra år

1:31 min

I USA har arbetslösheten sjunkit till 7,4 procent - den lägsta siffran på mer än fyra år och bättre än väntat. Men rapporten som presenterades för drygt två timmar sen visar också på flera negativa siffror.

I morse amerikansk tid kom rapporten som många väntat på för att se hur den amerikanska ekonomin återhämtar sig.

Den goda nyheten är att arbetslösheten sjunkit till 7,4 procent i juli, den lägsta siffran på fyra och ett halvt år och bättre än väntat. I juni låg siffran på 7,6 procent.

Men det kom också flera mindre goda nyheter. Under förra månaden tillkom 162 000 nya jobb utanför jordbrukssektorn, färre än de 175 000 analytikerna väntat sig.

USA:s arbetsmarknadsdepartement sänker också beräkningen för antalet nya jobb som tillkom i maj och juni.

Siffrorna visar också att amerikanerna jobbade färre timmar och fick mindre betalt per timme än väntat under förra månaden. Något som kan vara ett tecken på att en svag ekonomisk återhämtning gör företagen mer försiktiga med att anställa.

Börserna här i USA reagerade negativt på rapporten strax efter att de öppnat nu på morgonen amerikansk tid, med Nasdaq ner 0,2 procent och Dow Jones 0,4 procent ner.

I onsdags kom den amerikanska centralbanken, FED, med beskedet att de fortsätter att stödköpa obligationer för att stimulera återhämtningen av den amerikanska ekonomin, men FED har också sagt att de håller noga koll på utvecklingen för att bedöma när det kan vara dags att börja minska på stödköpen.

De nya siffrorna idag tyder enligt vissa analytiker på att FED nu kan komma att avvakta med ett sånt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista