En Mursianhängare ber vid ett läger utanför Kairos universitet. Nya oroligheter väntas i kväll.Foto: Amr Nabil/Scanpix.

Oron växer för nytt blodbad i Egypten

1:30 min

I Egypten har polis omringat de Mursianhängare som sittstrejkar i protest mot att militären avsatt den förre presidenten. Polisen har använt tårgas mot demonstranterna, men inrikesdepartementet meddelade ikväll att man inte kommer att avbryta protesterna med våld. 

I Kairo är oron nu stor för ett nytt blodbad eftersom anhängare till den avsatte presidenten Mohammed Mursi inte har lämnat de platser de ockuperar – trots att regeringen hotat med att rensa dem.

Nyss kom uppgifter i egyptisk TV och att områdena ska stängas av.

I kväll har Mursis anhängare utlyst stora demonstrationer, och Sadr Hakim är en av dem som stannar kvar.

– Jag kommer att vara här, kommer inte att vara rädd och stannar tills jag återfått min frihet, säger Sadr Hakim i det lilla Nahda-lägret där ett tusental av Mursis folk håller ut på ett litet torg vid Kairouniversitetet.

"Låt förnuftet tala, låt nationens intressen få företräde och lämna fort".

Så har det egyptiska inrikesministeriet sagt i ett budskap till Sadr och de andra tusentals Mursianhängarna.

Men det Muslimska brödraskapet ger sig inte, folket finns kvar och under dagen och till kvällen är det planerat flera demonstrationer för att kräva att Muhammed Mursi åter blir Egyptens president.

Det är fortfarande mycket oklart när polisen slår till mot de två tältlägren. Det ska finnas en plan för hur det ska gå till, men det blir svårt. Speciell vid det större tältlägret, som ligger i en vägkorsning vid moskén rabia Al-adawiya, där mer än 80 männsikor dog förra helgen. De flesta av dem sköts till döds.

Inne i de här lägren lever tusentals människor dygnet runt. Men på fredagar är de särskilt många, vid bönen fylls de då på av många tusen fler.

Amnesty International varnar för att regeringens ambition att tömma lägren är ett recept till ett blodbad. Human Rights Watch säger att man måste försvara människors rätt att fredligt samlas för att uttrycka sina åsikter.

Samtidigt anländer i kväll USA:s biträdande utrikesminister William Burns till Kairo för samtal i något som liknar en diplomatiskt stafett för att få regeringen att inte använda sig av våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista