USA varnar för terroristattacker

Stänger 21 konsulat och ambassader på söndag
0:57 min

USA har utfärdat en varning till sina medborgare om risken för terrorattacker runt om i världen, och särskilt i mellanöstern och Nordafrika. Utrikesdepartementet skickar ut varningen dagen efter beskedet att de tillfälligt stänger flera ambassader och konsulat på grund av terrorhot.

I ett skriftligt meddelande från utrikesdepartementet varnar de amerikanska medborgare för risken för terrorattacker, särskilt i mellanöstern och Nordafrika, och eventuellt på den arabiska halvön.

Enligt Reuters bygger varningen på samma information om terrorhot som fått USA att besluta om att stänga 21 ambassader och konsulat tillfälligt på söndag.

I varningen skriver departementet att de har information som tyder på att al-Qaida och organisationer med koppling till al-Qaida planerar terrorattacker i de nämna delarna av världen men även utanför och att planerna i så fall är tänkta att genomföras någon gång under augusti.

De varnar för att attackerna kan riktas både mot officiella och privata amerikanska mål och påminner medborgarna om riskerna för attacker mot till exempel tunnelbanor, bussar och olika turistmål och uppmanar de som reser utanför USA att vara extra försiktiga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".